Yosemity – Aurora, P. Hałdaś, M. Winiarski

Opublikowano: 13-11-2017; 14:53 przez Jolanta Głowacka | Modyfikacja: 13-11-2017; 14:54 przez Jolanta Głowacka

W dniach 29.09.17 – 06.10.17 w zespole Paweł Hałdaś / Mikołaj Winarski pokonaliśmy drogę Aurora VI 5.7 A4 na ścianie El Capitana. Wspinaczka odbyła się bez poręczowania, przejście drogi zajęło 6 dni i 18 godzin, mieliśmy w ścianie 7 biwaków. Wspinanie rozpoczęliśmy w piątek 29.09 o godzinie 19, a zakończyliśmy w piątek 06.10 o godzinie 13. Na Camp 4 zameldowaliśmy się o godzinie 20.

Było to prawdopodobnie pierwsze przejście tej lini w sezonie – po drodze zastaliśmy kilka rys kompletnie zabrudzonych ziemią i zarośniętych. Zazwyczaj urabialiśmy 2 wyciągi dziennie. Na drogę składały się 2 wyciągi A4 i 8 wyciągów A3 oraz łatwiejsze – łącznie 16. Dolną A4 (pierwotnie A5) prowadził Paweł, górą niżej podpisany. 5 wyciąg wyceniany na A1 udało się przejść w stylu clean. W czasie całej wspinaczki miały miejsce dwa niegroźne odpadnięcia – oba na wyciągach za A3. Nie mamy informacji na temat wcześniejszych polskich przejść Aurory – w związku z tym prawdopodobnie przejścia nasze oraz zespołu Marek Raganowicz – Magda Ogłodek stanowią dwa piewsze polskie powtórzenia tej linii.

Naszym zdaniem droga jest ciekawa, ładna i warta polecenia. Prowadzi wiodącymi formacjami które w miarę wspinaczki stopniowo zanikają. Większość stanowisk posiada bardzo dobre spity wymienione przez ASCA. Jest jedno stanowisko z własnej na trawersie do Bat Cave. Najtrafniejsza lista szpeju do wzięcia na drogę znajduje się w topo Erica Solana (Aurora 2012 Rack).

Mikołaj Winiarski