Aktualności > Aktualności - Wspinaczka sportowa > PZA4UA – sprawozdanie z dotychczasowej działalności

PZA4UA – sprawozdanie z dotychczasowej działalności

Opublikowano: 27-05-2023; 13:44 przez Emilia Karnecka

Rosyjska agresja na Ukrainę trwa już ponad rok. Dla ukraińskiego środowiska wspinaczkowego to kolejny rok walki o spełnienie marzeń i osiąganie sportowych celów. Grupa wspinaczy z Ukrainy przebywa głównie w ośrodku w Bytomiu, kilka osób trenuje także we Wrocławiu, Krakowie i Tarnowie. Polski Związek Alpinizmu poprzez akcję PZA4UA stara się pozyskać środki, aby umożliwić im kontynuowanie treningu, udział w zawodach międzynarodowych oraz zabezpieczenie podstawowych potrzeb.

Polski Związek Alpinizmu dla wspinaczy z Ukrainy – działania w okresie 05.2022-05.2023:

• Ankieta, która pozwoliła na zebranie informacji o potrzebach gości z Ukrainy.
  • Zakwaterowanie dla około 30 młodych wspinaczy, przede wszystkim dzięki wsparciu od Skarpa Bytom.
  • Bezinteresowne wsparcie profesjonalnych trenerów w tym m.in. Andrzeja Kajdana, Sebastiana Kurka oraz Klaudii Kandzi.
  • Możliwość trenowania na wybranych obiektach wspinaczkowych w całej Polsce.
  • Umożliwienie startów zawodnikom z Ukrainy na równych zasadach z polskimi wspinaczami we wszystkich zawodach krajowych organizowanych przez Polski Związek Alpinizmu.
  • Sfinansowanie udziału zawodników w zawodach o randze międzynarodowej.
  • Zapewnienie doraźnej pomocy medycznej.
  • Bieżące wsparcie w zakresie sprzętu wspinaczkowego.
  • Udzielenie doraźnych zapomóg osobom w najtrudniejszej sytuacji.
  • Stworzenie strony internetowej akcji pza4ua.pl w dwóch językach oraz profile akcji w social media:
  • Facebook pza4ua and Instagram pza4ua.
  • Kampania w serwisie Zrzutka umożliwiająca wpłaty prywatnym osobom.
  • Rozesłanie informacji o akcji do klubów członkowskich, ścianek wspinaczkowych oraz mediów związanych ze wspinaniem.
  • Uzyskanie wsparcia Międzynarodowej Federacji Związków Alpinistycznych (UIAA) w postaci publikacji informacji o akcji na stronie, w newsletterze oraz w mediach społecznościowych UIAA.
  • Rozesłanie informacji o akcji do klubów będących członkami UIAA, dzięki czemu udało się pozyskać finansowe wsparcie finansowe z Alpine Club of Taiwan (Chinese Taipei Mountaineering Association).
  • Pozyskanie środków z Łotewskiego Związku Alpinizmu.
  • Informacja o akcji do IFSC oraz dyskusja nad negatywną odpowiedzią na prośbę o wsparcie naszych działań.
  • Uzyskanie wyróżnienia Fair Play oraz złożenie wniosku o stypendia dla zawodników do Polskiego
  • Komitetu Olimpijskiego z programu Solidarność Olimpijska 2021-2024.
  • Pozyskanie funduszy z Polskiego Komitetu Olimpijskiego.
  • Artykuł o akcji na okładce kwartalnika Taternik.

Dotychczasowe osiągnięcia zawodników:

• 2.04.2023 Puchar Europy w Tarnowie – II miejsce Hryhorii Ilchyshyn
  • 2.04.2023 Puchar Europy Juniorów w Tarnowie – I miejsce Daria Tkachova, II miejsce Kseniia Horielova, III miejsce Polina Khalkevych
  • 24-25.09.2022 Puchar Europy w Hamburgu – I miejsce Hryhorii Ilchyshyn, II miejsce Alina Shchyharieva
  • 22-31.08.2022 Mistrzostwa Świata Juniorów w Dallas – I miejsce Kseniia Horielova, II miejsce Polina Khalkevych, II miejsce Hryhorii Ilchyshyn
  • 29.07 Puchar Europy Juniorów w Mezzolombardo – I miejsce Kseniia Horielova, II miejsce Oksana Burova, III miejsce Daria Tkachova, III miejsce Hryhorii Ilchyshyn
  • 17.07.2022 Puchar Europy w Żylinie – III miejsce Alina Shchyharieva
  • 9-10.07 Mistrzostwa Europy w Augsburgu – I miejsce Oksana Burova, II miejsce Kseniia Horielova, III miejsce Dmytro Iliukhin
  • 21.06.2022-26.06.2022 Puchar Europy w Innsbrucku – III miejsce Daniil Boldyrev, III miejsce Oksana Burova (rekord Ukrainy wśród kobiet 7.79 s)
  • 27-29.05.2022 Puchar Europy Juniorów w Imst – I miejsce Kseniia Horielova, II miejsce Dmytro Iliukhin, II miejsce Oksana Burova

Jak można włączyć się w akcję?

1. Rozesłać informację mailową o akcji do Klubowiczów.
  2. Zachęcić Klubowiczów do wsparcia finansowego poprzez Zrzutkę.
  3. Założyć klubową Skarbonkę poprzez Zrzutkę lub zdecydować o przekazaniu określonej kwoty z klubowego budżetu. Pomogły już między innymi KW Katowice, UKA i KS Korona.
  4. Zamieścić informację o akcji w klubowych social mediach z oznaczeniem profili PZA4UA.

Materiały o akcji (zdjęcia zawodników, gotowe posty Facebook, Instagram):

Przydatne linki:

Kontakt: pza4ua@pza.org.pl | 694 918 261